Plantenvoeding, hoe groeien planten?

Gepubliceerd op 9 januari 2024 om 16:21

Plantenvoeding, een onderwerp dat best ingewikkeld lijkt, niet alles werkt voor elk aquarium! Toch is het wel heel belangrijk om wat wegwijs in te zijn! Zo groeien jouw planten het mooist en hebben algen geen schijn van kans!

Planten groeien onder andere van voeding, ook van verlichting en Co2, die 3 elementen moeten in verhouding staan met elkaar, veel licht betekent dus dat er ook veel Co2 en voeding nodig is om de planten goed te laten groeien. Die basis goed hebben en begrijpen is dus erg belangrijk.

Onze planten groeien onder andere van nitraat, fosfaat, kalium, ijzer, en sporen. Een deel hiervan komt zelf al in het aquarium voor door vervuiling en de stikstofcyclus.
Binnen die behoeftes van de planten kunnen tekorten opspelen, dit kun je natuurlijk meten maar als je planten niet goed groeien weet je al dat je met een tekort zit, een complete plantenvoeding is dan enorm belangrijk om het op te lossen, een complete plantenvoeding waar dus ook echt alles in zit, check dus even de ingrediënten. ;)
Vloeibare Co2 is trouwens geen plantenvoeding! Dit staat er compleet los van en is in veel aquaria ook niet aan te raden omdat vissen en helemaal garnalen er vaak negatief op reageren, mocht je het wel gebruiken, hou je echt aan de handleiding!

Daarnaast is het erg belangrijk om te beseffen dat er planten zijn die voeding uit de bodem halen via de wortels, planten zijn die voeding uit het water halen en planten zijn die via beide manieren voeding opnemen. Vaak zijn planten die erg wortelen degene met behoefte aan voeding bij de bodem. Hiervoor zijn voedingscapsules erg geschikt.

In aquaria met (bijna) alleen planten als cryptos, echinodorus etc die veel wortelen voedingscapsules genoeg, in aquaria met meer planten die voeding uit het water halen is een vloeibare voeding ook een nuttige toevoeging. 

Mocht je een complete plantenvoeding willen bestellen, Plantedbox "All In One" is een goede optie, compleet en makkelijk, ook de voedingscapsules genaamd "Crypto" voor de plantjes die voeding uit de wortels halen is een echte aanrader!
De "Lean dosering" is geschikt voor aquaria die nog meer verwachten van hun planten, rode planten gaan er bijvoorbeeld erg goed op en in combinatie met een aquasoil komen de planten het mooist tot hun recht. Let wel op dat deze voeding dagelijks gedoseert moet worden voor het beste resultaat.
https://www.nickeyaquaria.nl/producten

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.